MeniIskalnik

POHOD NA NANOS

POHOD NA NANOS

Po deževnem tednu nas je v soboto, 22. 10. 2016 cici planince in njihove starše razveselilo lepo vreme. Zbralo se  nas je 30 cici planincev z ostalimi družinskimi člani.

Z dolenjskih gričev smo se najprej odpravili proti primorski, na izvozu Razdrto smo zapustili avtocesto in se peljali po stari cesti proti Vipavi. Pot smo nadaljevali proti Nanosu in se ustavili pri sv. Hieronimu, kjer smo pod cerkvijo pustili avtomobile. Prekrasna narava in razgled po okoliških krajih, nas je kar vabil na plano in podali smo se na pot. Sprva smo hodili po travnatem pobočju in kmalu smo prišli do cerkve. Pot je bila ravno prav dolga in naporna, da so se nam začeli oglašati želodčki. Seveda nam  ni manjkalo dobrot iz nahrbtnikov, ki smo si jih privoščili med počitkom.

Ko smo nadomestili porabljeno energijo, je bil čas za nadaljevanje poti. Naš cilj je bila Vojkova koča  na Pleši. Sledil je še zadnji vzpon po nanoški  planoti. Kmalu smo dosegli najvišji vrh, Plešo, ki se dviga 1262 m nad morjem in predstavlja razgledno točko na domala vso jugozahodno Slovenijo, celo do Furlanije in proti Benetkam. Res smo imeli srečo, da smo vse to tudi videli, saj je bila sobota res radodarna s soncem.

Pri koči smo si napolnili baterije, ožigosali dnevnike in se prijetno utrujeni a polni lepih trenutkov spustili v dolino.

Za vodenje je poskrbel planinski vodnik Janez Čebular, spremljala pa sta nas tudi varuha gorske narave,  Ana in Tone Prosen. Vsem trem se najlepše zahvaljujem za prečudoviti dan.

 

zapisala

Tanja Falkner

Slike: